• Över 125 000 produkter
  • Beställning innan 15.00 skickas samma dag
  • Betala via Klarna eller faktura
Priser inkl. moms

Val av skruv

VAL-AV-SKRUV-300x59

Vad är infästning?

En infästning kan till exempel vara lim, fog, spik eller skruv. Det beror helt enkelt på vad det är som ska monteras och mot vilket material det ska fästas, så använder man sig av olika fästdon, det vill säga olika typer infästningar.

Vi hjälper dig med en enklare navigering kring olika sorters skruvar, spikar och limmer m.m.

SKRUV


Vilken skruv används till vad?

Det är inte alltid lätt att välja rätt skruv till bygget eller projektet. Med tanke på alla olika typer av material, grepp, storlekar och huvudform som spelar roll i valet av skruv. Vi har samlat information om olika typer av infästning och i detta första stycket är det skruvsorter, vi kommer även nämna vilken skruv som passar till vad.

De som arbetar med renovering av äldre fastigheter upptäcker ofta att infästningen kan ha gjorts lite enligt “Kajsa-Varg-metoden” (man tager vad man haver), om denna metod nyttjas kan man vid en renovering upptäcka att infästningen är av varierande sort och kvalitet. Olika typer av skruv kan vara blandade med varianter av spik. För att säkerställa hållfastigheten i ditt projekt är det därför viktigt att nyttja rätt produkt till rätt infästning.

Universalskruvar

Vi får ofta frågan om vi har en skruv som passar till allt, det har vi såklart inte. Men vår storsäljande Träskruv C4 utomhusskruv, passar till oerhört många typer av infästning. Vår attraktiva prisbild medför att man inte behöver ha skruv för både inomhus och utomhusmontage.

Delgängad universalskruv – används för att sammanfoga av två trästycken
Denna variant av skruv pressar ihop delarna och ger en lätt indragning tack vare ytbehandling.

Helgängad – används för att sammanfogning av olika material
Denna variant passar för trä, MDF-skrivor, metall- och plastprofiler samt spånskivor. Ytbehandling ger lätt indragning.

Träskruvar

En träskruv är utmärkt till att fästa ihop samman trästycken med varandra, eller för att fästa skyltar och beslag på trä. En del träskruvar har även en borrspets samt självskärande gängor, som är optimalt anpassat till virkets egenskaper.

Träskruv med försänkt skalle – för sammanfogning och fäste av beslag och nyckelskyltar, med mera.

Fördelen med de här skruvarna är att de tränger in djupt i virket och bildar en jämn yta med virket.

Träskruv med kullrigt skalle – för fäste utan sänkhål

Fördelen med denna typ av skruv är att det blir en elegant infästning med skruvskallen ovanpå materialet.

Träskruv med kullerförsänkt skalle – för fäste av exempelvis skyltar

Huvudet försänks till kanten. Även denna typ av skruv är att det blir en elegant infästning med skruvskallen ovanpå materialet.

Konstruktionsskruv – för trä

De extra långa skruvarna har utvecklats speciellt för konstruktioner i trä. Den skurna spetsen ger ett sprickfritt montage utan förborrning. Frässpår på skaftet gör skruven lätt att dra in.

Trallskruv – för trall

Beroende på hur konstruktionen ska se ut och var den ska placeras geografiskt, har en stor betydelse för valet av trallskruv. 

Sexkant-träskruv – för fasta träförbindelser

Även kallad Fransk Träskruv. Bra kraftöverföring vid inskruvningen.

Farmarskruv – Används oftast för att skruva plåt mot trä

Skruv med sexkantig skruvhuvud eller kullrig skalle för Torx-grepp med en tätningsring under skallen, detta gör infästningen vattenskyddad.

Metallskruvar | Bultar | Brickor | Muttrar

En metallskruv som finns både i självborrande spets och som bult. Gemensamt för metallskruvar är att dessa som oftast är fingängade och finns även med tum-gängning. Oftast används skruv/bult tillsammans med mutter och bricka för att sammanfoga material.

Vagnsbult – för infästning i trä
Används till lätta och tunga infästningar i trä. Under den välvda skruvskallen finns en fyrkantsinfästning den förhindrar att bulten vrider sig när man drar åt muttern. Vagnsbultens rundade huvud skyddar mot skador och ger ett snyggt utseende. Finns i olika legeringar och som både helgängad och delgängad.

Sexkantsbult – till starka infästningar
Används ofta för kraftiga och starka infästningar. Bulten fästs i antingen ett gängat mothåll eller en mutter. De har en hög hållfasthetsklass.

Maskinskruv med cylinderskalle – montage där skruven fästs rakt igenom
Används till lättare och medeltunga montage. Dessa skruvar används oftast vid montage där skruven fästs rakt igenom. Cylinderhuvudet medför att ytmaterialet inte spricker eller tar skada.

Maskinskruv med försänkt skalle – anpassad till lättare infästningar där skallen inte ska synas
Dessa skruvar används till lättare infästningar där skruvskallen inte ska synas. Om ett montage ska ske i tunna material (exempelvis tunna plåtar och profiler) bör dessa skruvar inte användas, då risken är stor att det spricker eller ger vika pågrund av bla den försänkta skruvskallen.

Hållfasthet för skruvar
Vad finns det för standard och märkning?

Hållfasthetsklasserna för skruvar är standardiserade av ISODINANSI och Svensk Standard med flera. Märkning av skruvar görs på skallen för att identifiera kvalitetsklassen. Exempelvis betyder märkningen 6.8 att brottgränsen är 600 MPa och flytgränsen 80 % därav, dvs 480 MPa. Stållegering kan förekomma i varierande hållfasthetsklasser, beroende på bland annat efterbehandling. Användbar yta vid dimensionering är skruvens spänningsarea (en area något större än kärnarean), då det mesta av gängan inte är belastningsupptagande.

För ett hållfasthetsoptimerat förband dras skruven till ca 70 % av sträckgränsen, varför noggrann övervakning av åtdragningsmoment behövs för att flytning inte sker, vilket i så fall kräver utbyte av skruven. För hård åtdragning kan förstöra gängan eller även orsaka brott i skruven. Muttern ska som regel vara starkare än skruven. Risk för utmattning och brottanvisning i gänga är stor i felaktigt åtdraget förband.

För att inte orsaka för stort tryck mellan skalle och underlag vid åtdragning, används ofta en bricka som fördelar kraften på en större yta, och även underlättar åtdragning utan åverkan på godset.

Om en skruv skadas så att den inte kan demonteras normalt, kan flera metoder tillgripas, exempelvis skruvutdragare, mutterspräckare, upphettning till glödande, kapning eller urborrning med omgängning.

En skruv med metrisk gänga märkt 8.8 skall överensstämma med hållfasthetsegenskaperna i SS-EN ISO 898-1:2013 när temperaturområdet är mellan 10 °C och 35 °C. Temperaturer utanför detta område påverkar skruvens egenskaper olika mycket.

För material med hög hållfasthet är det svårt att definiera när sträckgränsen uppnås på grund av kurvans utformning. För att komma till rätta med detta används för metriska fästelement en parallellt förskjuten linje på 0,2 %. Sträckgränsen (förlängningsgränsen Rp0,2) bestäms då vid punkten där den parallella linjen skär kurvan.

De flesta standarder specificerar inte någon övre gräns för hållfasthetsklassen. Den övre gränsen för brottgränsen bestäms indirekt genom standarden med ett max värde för hårdheten. En skruv kan endast uppfylla en hållfasthetsklass.

Om man väljer fel standard kan det orsaka tillverkningsproblem med ökade produktionskostnader som kan leda till ett driftstopp eller ombyggnation. Görs fel val av standard kan det också leda till funktionsfel och en felaktig produkt eller konstruktion. Vår rekommendation är att om osäkerhet råder alltid konsultera med konstruktionsexpert. 

DIN-standarder för skruvar:

  • DIN 84
    Gängskruvar enligt DIN 84 har ett cylinderhuvud och metriska ISO-gängor. De skruvas in med en spårskruvmejsel. Kontrar du med en mutter behöver du dessutom en skiftnyckel eller hylsnyckelsats. Du använder dem oftast till lätta infästningar av metall, plast eller liknande material.
  • DIN 95
    Träskruvar enligt DIN 95 har ett linshuvud med spår eller en I-stjärna. De används till alla lätta infästningar i olika träsorter. På grund av den speciella huvudformen är dessa skruvar för det mesta synliga.
  • DIN 96
    DIN 96-träskruvar är försedda med ett halvrunt huvud och ett spår. De används överallt där huvudet på skruven måste uppfylla ett motsvarande tryck. Även dessa skruvar (huvudena) är för det mesta synliga.
  • DIN 571
    DIN 571-sexkantträskruvar är träskruvar med ett sexkanthuvud som dras åt med en skiftnyckel eller hylsnyckelsats (spärrnyckel). Dessa skruvar används till alla tunga infästningar i trä. I förbindelse med motsvarande pluggar kan de även användas i betong eller sten. DIN 571 kallas även “Nyckelskruvar“.
  • DIN 603
    DIN 603-planrundhuvudskruvar med fyrkantsansats under huvud och mutter. Mer kända är de här skruvarna som “låsskruvar”. Planrundhuvudet skyddar mot en demontering. Därför användes de här skruvarna ofta till infästning av dörrlås förr i tiden. Idag är det här huvudet framförallt till för att undvika skador. Skruven används överallt där två trädelar ska sättas ihop med skruvar som sitter rakt igenom (exempelvis stolpar och bjälkar). De medlevererade muttrarna används att kontra med. Fyrkanten under huvudet förhindrar att skruven snurrar när man skruvar fast den.
    Tips: använd brickor för att höja trycket och dessutom för att skydda materialet mot skador.
  • DIN 931
    DIN 931-sexkantstålskruven kallas ofta felaktigt för “maskinskruv“. Skillnaden mot maskinskruvar är hållfasthetsklassen 8.8 som garanterar en hög draghållfasthet och sträckgräns. De kan användas i alla förformade metriska ISO-gängor eller vid fäste rakt igenom. Tack vare sin höga hållfasthet dras de oftast fast med en hylsnyckelsats eller med en insexnyckel. DIN 931-skruvar är delgängade och har ett sexkanthuvud.
  • DIN 933
    DIN 933-stålskruvar är identiska med DIN 931-skruvarna. Den enda skillnaden är att de är helgängade och därför oftast skruvas fast i befintliga motgängor.
  • DIN 963
    DIN 963-gängskruvar är skruvar med metriska ISO-gängor, ett sänkhuvud och har dessutom ett enkelt spår. Sänkhuvudet gör att du kan försänka skruven jämns med materialet (oftast profiler, tunna bleck, metaller med mera).
  • DIN 965
    DIN 965-gängskruvar är nästan identiska med DIN 963-skruvarna. Tack vare krysspåret kan du även bearbeta dem maskinellt, och därför kan du även använda dem inom industriell masstillverkning.
  • DIN 912
    Det tydliga kännetecknet för DIN 912-skruvarna är cylinderhuvudet med insex-fattning. Den här skruven har metriska ISO-gängor och är antingen helgängade eller delgängade. De används exempelvis där en insexskruv inte kan användas på grund av att verktyget tar för stor plats. Svåråtkomliga ställen (exempelvis i motorer, och maskiner) är utmärkta användningsområden.
  • DIN 7504
    DIN 7504-borrskruvar har metallgängor, som formar, klämmer och skär sina motgängor själv. Huvudformerna är lika mångsidiga som deras spår. Hos HORNBACH hittar du dessa i utföranden med sänkhuvud och krysspår eller som sexkanthuvud. Överallt där du vill få en stabil infästning med bleck eller profiler bör du använda dessa skruvar.

Trallskruv CE-märkt

När du planerar att bygga altan, pooldäck eller planerar något annat typ av projekt som involverar trall är rätt skruv viktigt för ett bra resultat. Vi har trallskruv i både C4, Rostfri A2 och Syrafast Rostfritt A4 material.
Vi har valt 3 olika nivårer av Rostskydd och helt beroende på vad du önskar.

  • C4; är det billigaste alternativet uppfyller alla krav för utomhusmiljöer och normal Svensk miljö håller den minst lika länge som tryckimpregnerat virke.
  • Rostfri A2; Om din skruv kommer utsättas för mycket salt och kemiska föroeningar så kan man välja en Rostfri A2 skruv.
  • Syrafast Rostfri A4; Vid direkt kontakt med saltvatten och nära poolområden med mycket klor kan det vara lämpligt att gå upp till Syrafast material.

En trallskruv är ofta utformad med en självborrande cutterspets och rillor för att den ska vara lätt att skruva ner i träet och minska risken för sprickbildning. Rillorna hjälper till att fräsa spår i träet för att lämna plats för skallen som ska ner en bit under träytan för ett snyggt och säkert slutresultat. Eftersom den är framtagen för utomhusbruk ska den ska även klara av all typ av väder och vind. En kvalitativ trallskruv skall därför vara testad och CE märkt för att klar minst C4 nivå med hög korrosionsbeständighet.

Beställ trallskruv snabbt och enkelt via vår webbshop.

Vi erbjuder kvalitativ trallskruv i väl genomtänkta materialval och konstruktioner, helt enligt högt ställda krav som finns för kustmiljö, pool och saltvatten. Skruvar är även vaxade för lättare indragning så att din maskin inte ska utsättas för lika hög påfrestning.

Med vår långa erfarenhet inom maskiner och verktyg för proffs kan du räkna med produkter av riktigt hög kvalitet. Dessutom erbjuder vi prisgaranti, vilket gör att du alltid kan känna dig trygg och säker med ditt köp.

Enkla råd och tips för bygge av altan
1. Planering inför bygget

När man äntligen ska bygga sin altan är det lätt att sväva iväg, nu ska ju drömmen bli verklighet. Värt att tänka på är att desto mer avancerad konstruktion, desto viktigare är det att planera för god kvalitet och hållbarhet. Då spelar valet av skruv en viktig roll. Eftersom flertalet av altanbyggnationerna blir mer avancerade, större ytor och gärna i flera olika etage med trappor, mer räcken etc. Det är inte ovanligt att en altanyta blir upp mot 200-250 m² . En större altan ställer såklart större konstruktionskrav än ett trädäck om 50 m².
Noterbart är även att beräkna in antalet beslag och ankarskruvar i bygget.

2. Placering av altan

Beroende på var i sverige bygget sker är det varienrande klimatpåverkan på såväl trädäck som på infästningen. Då trä är ett levande material (även efter montering) kommer det påverkas av kyla, värme, fukt och torka. Det kommer alltså både svälla och kryma. Sker bygget i närheten av havet blir den också mera utsatt, särskilt på västkusten där det är fuktigt, salt och blåsigt. Vid dessa platser ökar risken för korrosion, då rekommenderar vi rostfri skruv. När det gäller ett altandäck runt en utomhus pool.

En altan som byggs i stadsmiljö får även den stark påverkan av stadsluften som är mindre ren än på landsbygden. Vilket medför att risken för korrodering ökar. Yttre påverkan kan med tiden påverka konstruktionen, som på sikt kan bli svajig eller instabil. Då är det enkelt att dra slutsatsen till att skruvarna var av dålig kvalitet, men det kan ju vara så att man valt fel skruv.

3. Dags för byggnation av altan

Hur man lägger bärdorna beror helt på vilket träslag man valt. Det kan således vara bra att lägga brädor dikt an likväl som viss distans rekommenderas. För bästa utfall är det bäst att fråga trävaruhandlaren.
VIKTIGT: När virket (trädäcket) sväller utsätts skruven för stor sidokraft, finns det då inte utrymme för skruven kan den i värsta fall smälla av.

Hur lång skruv ska man ha? Vår rekommendation är att skruven ska tränga in lika långt i båda bitarna som ska skruvas samman. Det finns inga riktlinjer till hur en altan ska vara mönstrad utifrån byggnation. Men räkna med en skruvåtgång på cirka 35 skruvar per kvadratmeter. Skruva inte ner skruven för djupt, aldrig djupare än en mm under brädans yta. Hela skruvskallens ovansida ska vara synlig.

För att undgå att virket spricker när skruven skruvas i ändan, är vår rekommendation att trallskruven skruvas i cirka 30mm från virkets kant. Vill man vara extra försiktig kan man med fördel även förborra vid ändträt.

Varumärken