• Över 125 000 produkter
  • Beställning innan 15.00 skickas samma dag
  • Betala via Klarna eller faktura
Priser inkl. moms

Val av Beslag

Val-av-beslag-300x59

Byggbeslag är ett byggmaterial som de senaste decennierna, det har visat sig visat sig vara effektivt att till exempel mer än 90 procent av alla konstruktioner har beslag i sin konstruktion.

HUR VÄLJER JAG RÄTT BESLAG TILL MITT BYGGE?
När man står inför att skapa en konstruktion där virke ska sättas ihop eller förlängas, krävs det beslag för att få ett stabilt och hållbart resultat. Nedan finner du ett litet urval av de vanligaste beslagen och lite guidning till deras användningsområde.

OBS! Vid montage av beslag är det av största vikt att infästningen görs med exempelvis; ankarspik, anksarskruv, fransk träskruv etc. Anledningen till att detta är viktigt är för att uppnå bästa hållfasthet i montaget.

ANKARSPIK
Ankarspiken med flat försänkt huvud och kamgängat skaft monteras utomhus i skydd av regn. Används i huvudsak vid montering av byggbeslag samt för att fästa andra typer av stål- och plåtdetaljer i underlag av trä. Ankarspik är särskilt utvecklad för att sätta fast stålbeslag på trä, dessa finns som bandad spik för maskin men även som lösa spik i ask.

ANKARSKRUV
Är till för infästning av beslag och ståldetaljer i trä, en konisk del under skruvhuvudet fyller ut hålet i beslaget och bidrar på så vis till ökad säkerhet. Skruven fästs med torxbits T-20.

FRANSK TRÄSKRUV – för fasta träförbindelser
En fransk skruv är en grov skruv med sexkantsskalle och grova gängor. Används främst när konstruktionsdetaljer ska monteras på träkonstruktioner eller i betong. Fransk skruv finns i flera sorters material och ytbehandlingar, så som varmförzinkat eller rostfritt.

VINKELBESLAG

Vinkelbeslagen är de mest använda beslagen.

De finns i nästan oändligt många olika storlekar och utformningar som gör det väldigt lätt att bygga stadiga sammansättningar i nästan varje tänkbar situation.

  • De mindre hålen är skapade för ankarskruvar
  • Förstärkningen (upphöjningen i mitten) medför att vinkeln behåller sina 90 grader
  • De större hålen är ämnade för ex. fransk träskruv, bultar och eller gängstänger
  • Ett förstärkt beslag är anpassat för kraftiga konstruktioner
  • Ett vanligt vinkelbeslag är framtaget för lättare konstruktioner

BALKSKO

I en balksko lägger man vågräta bärande trä-/stål balkar, en balksko bär upp stabilitet och håll långt bättre än ett par vinkelbeslag. Den ska passa balkens dimension och finns i många olika utföranden – både till synlig och dold montering.
Det är viktigt att se till att balkskorna sitter stramt om virket som de ska hålla fast. Det får inte kunna röra på sig, och skruvar eller spik ska inte kunna arbeta sig loss. De vanligaste sorterna, dvs. balkskor med utvändiga och invändiga flikar, finns oftast i bygghandeln i storlekar som passar till det mesta standardvirke.

TAKÅSFÄSTE

Syfte: Krysskarvar i större träkonstruktioner, t ex förankring av takåsar. Finns i höger- och vänster-av Använd parvis (1 eller 2 par).

Dimensioner: Längder från 170 till 370 mm

HÅLBAND
Hålband är lite tunnare och mycket längre hålplattor. De används för att förankra och sammanfoga mindre träkonstruktioner. Den mer avancerade varianten – montageband – används för att stabilisera och säkra vägg- och takkonstruktioner.

HÅLPLATTA
Hålplattor och hålplåtslängder används huvudsakligen som skarvplåt i träkonstruktioner, t.ex. takstolar. För att undvika excentrisk belastning är det lämpligt att använda två plåtar per förband.

JORDANKARE
Stolparna till ett staket ska stå helt rakt och stabilt, vilket kan vara svårt om jorden som stolpen ska placeras i är mycket lös eller sandig. Men med ett så kallat jordankare är man emellertid helt säker på att stolpen inte rör sig en millimeter ens om det blåser styv kuling.

STOLPSKO
Ditt trädäck ska helst stå kvar i både regn, snö och storm. Därför måste det förankras rejält. Bygger du det vid ett hus är det som gjort för att börja med att förankra det i husets sockel. Det gör du enklast genom att skruva fast en bärlina (en rejäl regel) i sockeln. På den kan du sätta balkskor som trädäckets reglar kan sättas i eller bara sätta reglarna ovanpå.
Den övriga förankringen görs punktvis, så att reglarna som ligger under trallbrädorna stöttas med lämpliga mellanrum (i regel 60 cm). Här beror förankringen helt på underlaget.


Varumärken